Daytrading

Daytrading

Daytrading är en metod där man inte lämnar några positioner öppna över natt. Alla positioner som öppnas under en handelsdag ska alltså stängas innan handelsdagen är över.

Inom fältet day trading har det vuxit fram flera olika tekniker. Till exempel förekommer det så kallad scalping, där handlaren öppnar och stänger ett mycket stort antal positioner under en extremt kort tidsrymd – vanligen sekunder eller minuter.  Om man köper in tillgång för att genast sälja den på en annan marknad så är detta inte scalping utan arbitrage handel.  Scalping är ett nytt påfund.  Arbitrage handel som drar nytta av prisskillnader på olika marknader var något som var vanligt redan på rommarnas tid.

daytrading

Att välja rätt tillgångar för daytrading

Många olika typer av tillgångar fungerar för daytrading, men daytrading är allra vanligast på valutamarknaden och aktiemarknaden.

Framgångsrika daytraders brukar rikta in sig på tillgångar där handeln karaktäriseras av hög volym och hög likviditet. Det finns flera anledningar till detta. Bland annat brukar den här typen av förhållanden skapa den typ av rörelser på marknaden som många daytraders föredrar. Det är också så att daytraders behöver kunna öppna och stänga positioner i exakt rätt ögonblick, och för tillgångar med låg volym och låg likviditet riskerar man att misslyckas med detta.

Värt att nämna är också att det på senare tid har blivit populärt bland daytraders att handla med produkter där de inte behöver ha någon annan handlare som motpart i affären. Till exempel kan man med Contracts for Difference (CFD:er) skaffa sig exponering mot underliggande valuta, aktier, optioner, etctera utan att faktiskt behöva äga en tillgång som behöver avyttras för att stänga positionen.

Kan jag som daytrader använda mig av hävstänger?

Ja, hävstångshandel och daytrading är en mycket vanlig kombination.

Att använda sig av hävstänger innebär att man lånar pengar från mäklaren. Du riskerar alltså pengar du lånat från någon annan, och du måste betala tillbaka dessa oavsett hur affären går för dig. Hävstångshandel är därför extra riskfylld – du riskerar att förlora mer pengar än vad du har.

Eftersom daytraders vanligen exploaterar förhållandevis små prisförändringar är det vanligt att de öppnar stora positioner, och hävstänger är en lockande lösning för att få fram pengar till att öppna så stora positioner.

Exempel:

Om du köper 100 aktier vid 150 kr och säljer dem vid 155 kr har du gjort en vinst på 500 kronor.

Om du istället hade köpt 10 000 aktier vid 150 kr och sålt vid 155 kr hade vinsten blivit 50 000 kronor.

Att köpa 10 000 aktier för 150 kr styck kostar dock 1,5 miljoner kronor. Har man inte så mycket pengar i sitt handelkonto kan det vara lockande att använda hävstång för att låna ihop till den del av beloppet som saknas.

Riskera aldrig pengar du inte har råd att förlora. Detta gäller oavsett om det rör sig om daytrading eller någon annan form av trading.

Är daytrading rätt val för mig?

Inom fältet trading finns det många olika type av trading att prova på, och vad som fungerar bra för en handlare kan vara helt fel för någon annan. Det handlar ju inte om att få in någon enstaka lyckträff, utan om att hitta en handelsteknik som både fungerar och som du mår bra av att använda över tid.

Många handlare, inklusive hobbyhandlare, uppskattar daytrading eftersom den här tekniken har en tydlig gräns mellan handelssessionerna och övriga livet. Du har inte några positioner öppna över natt, så när du loggar ut från handelsplattformen finns det ingenting som hänger i luften. Du behöver inte ligga vaken om nätterna och fundera på någon position som är öppen och gruva dig över och vad som kanske är på väg att hända med den. Du behöver inte slita upp mobiltelefonen när du är på dejt för att maniskt kontrollera börskurser.

Daytrading tenderar att vara en mycket intensiv typ av handel under handelssessionerna, men därefter kan man tillåta sig själv att koppla bort sig ett tag och återhämta sig. Det finns absolut inget som säger att en hobbyhandlare måste ägna sig åt daytrading varje dag, utan det kan tvärt om vara bra att göra annat vissa dagar så att man är redo att ge allt när det väl gäller.

Om du gillar avgränsade sessioner där du får fokusera helhjärtat på en sak kan daytrading passa dig bra. För ännu mer ökad intensitet kan du till exempel välja scalping framför vanlig daytrading.

Samtidigt finns det handlare för vilka daytrading är helt fel. De mår inte bra av intensiteten, adrenelinet börjar pumpa runt, deras känslor tar överhanden, och hur bra planer de än smitt struntar de i att följa dem i stridens hetta.

Det finns också gott om exempel på handlare som presterar mycket bättre när de får lägga tid på att kontinuerligt samla in data, nogrannt analysera den och slutligen – efter moget övervägande – köpa en tillgång som de avser att hålla på i några veckor, månader eller år. De behöver inte hålla koll på korta svängningar hit och dit på marknaden, eftersom deras tidshorisont befinner sig mycket längre bort.

Vilken typ av handlare man är kan vara svårt att veta i förväg, så vårt tips är att du provar på lite olika stilar och tekniker genom att handla med mycket små belopp, men ändå tillräckligt stora belopp för att du ska ta det på allvar få en känsla för hur du agerar i skarpt läge.